AB'den Gabon'daki Darbeye İlişkin Açıklama

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB), Gabon'da iktidarın zorla ele geçirilmesini kesin bir dille reddetti ve ülkede itidal çağrısı yaptı. (BHA)

Reklam
Reklam

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gabon’da gerçekleşen darbeyle ilgili yaptığı açıklamada, Gabon’daki tüm aktörlere itidalli bir tutum sergileme çağrısı yaptı.

Borrell, Gabon’un karşı karşıya olduğu zorlukların ancak hukukun üstünlüğü, anayasal düzen ve demokrasi temelinde aşılabileceğini vurgulayarak, “AB, seçim sürecinde yaşanan gelişmelerle ilgili ciddi endişeleri paylaşıyor. Ancak Gabon halkının iradesinin yansıtılması, güç kullanarak değil, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı gösteren kapsayıcı ve geniş çaplı bir diyalogla mümkün olabilir.” dedi.

Ne Olmuştu?

Gabon’da Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun ailesinin 56 yıllık iktidarını sürdürme çabası, ülkede gerginliği artırmıştı. Bongo, geçtiğimiz cumartesi günü yapılan seçimde yüzde 64.27 oy alarak kazandığını açıklamıştı. Ancak seçim süreci boyunca şeffaflık konusundaki endişeler ve muhalefetin tepkisi dikkat çekmişti.

Bunu üzerine 30 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu. Askerler, 26 Ağustos’ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Gabon Avrupa Birliği Son Dakika Haberleri