Cumhurbaşkanı Erdoğan Orta Vadeli Programı Açıklıyor

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Vadeli Program'a yönelik açıklamalarda bulunuyor. (BHA)

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Orta Vadeli Program’ın detaylarını açıkladı.

Açıklamasında OVP ile enflasyon sorununu ortadan kaldıracaklarını belirten Erdoğan, program kapsamındaki yol haritalarının detaylarını paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle;

“Dün Kırklareli ve İstanbul’da yaşanan sellerde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Her iki şehrimizde de özellikle ebediyete uğurladığımız vatandaşlarımıza rahmet dilerken ailelerine sabırlar diliyorum.”

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle başta yönetimde istikrar olmak üzere Türkiye’nin önemli kazanımlar elde ettiğini görüyoruz.”

”Kendi İçlerindeki Kavga ve Çekişmelerden Başlarını Kaldıramıyorlar”

“Eski Türkiye’nin alışkanlıklarından kendilerini kurtaramayanların durumunu içimiz acıyarak izliyoruz. Birileri kendi içlerinde kavga ve çekişmelerden başlarını kaldıramazken, biz işimizi yapmaya devam ediyoruz.”

”Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Türkiye’nin başta yönetimde istikrar olmak üzere nasıl büyük kazanımlar elde ettiğini hergün çok daha iyi görüyor ve idrak ediyoruz.”

“Muhalefetin de artık birbirleriyle didişmeyi bırakarak yapıcı eleştirileriyle millet adına işlerini yapmalarını temenni ediyoruz. Hiç kimseye ve hiçbir fikre ön yargıyla yaklaşmıyoruz.”

”Yakın coğrafyamızda savaşların ve çatışmaların devam ettiği, küresel ekonomideki olumsuzlukların çeşitlenerek sürdüğü, Afrika Kıtası’nın yeni siyasi krizlere sürüklendiği, dünyada hemen hiç bir ülkenin önünü net olarak göremediği hasılı mevcut belirsizliklere yenilerinin eklendiği zor bir denklemde riskleri başarıyla yöneterek, krizleri ülkemiz için fırsata çevirmeye çalışıyoruz.”

“Bugüne kadar sürdürdüğümüz müsbet tavrımızı koruyacağız. Muhalefetin de geçmiş hatalarından ders alarak Orta Vadeli Program  OVP gibi programlarda bize destek vermesini bekliyoruz.”

”Deprem Felaketi Yükümüzü Ağırlaştırıyor”

“Ülkemiz ekonomisine maliyeti 104 milyon doları bulan deprem felaketi yükümüzü ağırlaştırıyor. Türkiye, küresel sıkıntılar bir yandan, asrın felaketiyle de başa çıkmak zorunda.”

”Depremzedelerimizi sırf oy tercihlerinden dolayı kapı dışarı eden zihniyetin insafına bırakmamakta kararlıyız. Programın ilk yılında tüm kaynaklarımızı deprem bölgesinin yeniden inşasına tahsis ettik. 2023 yılında deprem bölgesi için 1 trilyon lira kaynak ayıracağız. Depremin sebep olduğu tahribatı ortadan kaldırırken enflasyonu tek haneye indirmek ve gelir dağılımını iyileştirmek hedefimizdir. Ortalama yüzde 4-5 oranında büyümeyi hedefliyoruz.”

”İhracatta da yılın ilk 8 ayında 165 milyar doları, yıllık bazda da 253,5 milyar doları yakaladık. Turizmde önceki seneye göre çok daha iyi bir sezon geçiriyoruz. İstihdamda da hamdolsun herhangi bir kaybımız söz konusu değil. Yılın ilk 6 ayında emekliliğe hak kazanma koşullarına yönelik düzenlemeler ve depremin olumsuz etkilerine rağmen net 220 bin istihdam artışı sağladık.”

”Hane halkı borçluluğunda ülkemiz gelişmekte olan ülke ortalamalarına göre oldukça düşük bir riskliliğe sahiptir. 2022 yılını milli gelire oranla yüzde 1’lik bir bütçe açığı ile kapattık”

”Fırsatçılara Yönelik Denetimlerimiz Artarak Devam Ediyor”

”Enflasyonla mücadelede başta doğal gaz olmak üzere enerji fiyatlarında hayata geçirdiğimiz sübvansiyonlar ve kira artışlarına tavan fiyatı uygulamamızın yanı sıra bir takım ilave tedbirleri aldık.”

”Fırsatçılara ve aç gözlülere yönelik denetimlerimiz artarak devam ediyor. Kimi sektörlerde oluşan fiyat köpüğünün indiğine ve piyasanın dengesini bulmaya başladığına şahit oluyoruz.”

“Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerli yatırımların önünü açarak sağlıklı bir büyüme sağlayacağız. Bununla birlikte sıkı para politikası ile enflasyonu tek haneye düşürecek, cari açığı iyileştireceğiz.”

”Merkez Bankası rezervlerimiz aynı şekilde 117,3 milyar dolar seviyesindeki güçlü seyrini sürdürüyor. Sermaye piyasalarımızın hem arz hem de talep tarafında gelişimi devam ediyor. ”

”Ekonomik Büyümeden Taviz Vermeyeceğiz”

”Büyüme ve ticaretten fiyat istikrarı ve finansal istikrara, beşeri sermaye ve istihdamdan yeşil ve dijital dönüşüme, afet yönetiminden kamu maliyesi ile iş ve yatırım ortamına 7 temel alanda öncelikli reform adımlarını belirledik.”

”Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerli yatırımların önünü açarak ve finansmanını kolaylaştırarak sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız. Bununla birlikte sıkı para politikasının da desteği ile enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz.”

”Bu üç yıllık dönemde enflasyonla mücadele sürecini destekleyiği çerçevede ekonomik büyümede dengelenmeyi, yüksek katma değerli özel sektör yatırımlarının öncülüğünde ortalama yüzde 4,5 oranında büyümeyi hedefliyoruz.”

”Yaşadığımız afete ve diğer olumsuz şartlara rağmen yüzde 3 civarında beklenen dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edeceğiz. Dönem sonunda tarihimizde ilk kez 1,3 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklük ve 14 bin 855 dolara çıkan fert başına milli gelir ile yüksek gelir gurubu ülkelera arasına girmeyi öngörüyoruz.”

”G20 Toplantısında Bu Konuları Ele Alacağız”

”Program döneminde para, maliye ve gelirler politikalarını tüm araçlarıyla uygulayarak enflasyonu artıran yapısal unsurları da ortadan kaldıracağız. İnşallah Hindistan’da yapılacak olan G-20 toplantısı işte bütün bu konuları ele aldığımız, bunları orada da işleyeceğimiz önemli başlıklar olacak. ”

”Ataşehir Enerji Sektörünün Pazarlama Merkezi Olacak”

”Ataşehir’de şu anda İstanbul finans merkezini aynı zamanda bizim enerji merkezimiz haline getireceğiz. Yani burada doğa gazda, büyük madenler de, burada değerlendirme yapılacak, dünya buradan takip edecek. Bizim finans merkezimizin içinde enerji, aklınıza enerjinin bütün ürünleri ne gelirse, bunların pazarlaması burada yapılacak.”

”OVP ile uygulayacağımız politika sepetiyle enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız. Enflasyon ataletini gidermek için adımlar atacağız.”

”Orta vadede bir taraftan tek haneli enflasyon hedefi ile uyumlu gelirler politikası izlerken diğer taraftan vatandaşlarımızın özellikle sabit ve dar gelirli kesimlerimizin alım gücünü yükselteceğiz.”

”Program ile istihdamı artıracak sağlıklı bir yatırım ve iş yapma zemini oluşturmayı amaçlıyoruz. Program döneminde istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi toplamda da 2,7 milyon kişi artmasını, işsizlik oranının program dönemi sonunda tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini hedefliyoruz.”

”Para, maliye ve gelirler politikalarında eşgüdüm hareket edilecek enflasyon ataletini gidermeye yönelik adımlar atacağız. Makro ihtiyati politikalarda sadeleşmeye gidelerek ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyeceğiz.”

”Yatırım, istihdam, üretim ve ihracata dayalı büyüme politikaları ile fiyat istikrarı odaklı olarak reel sektörü destekleyen finansman sağlayacağız. ”

”KKM Görevini Yerine Getirdi”

“Kur Korumalı Mevduat sistemimiz görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağlamıştır.”

“Kur Korumalı Mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız.”

“Kamu yatırım projelerini gözden geçirerek, ekonomiye hızla kazandırılabilecek projelere öncelik vereceğiz.”

“Kamu harcamalarında periyodik gözden geçirmelerle verimsiz harcama programlarını tasfiye ederek, kaynakların öncelikli alanlara tahsisini sağlayacağız.”

“Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.”

“Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirerek, doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz.”

“Ekim ayında Meclis’e sunacağımız 2053 perspektifi ile hazırladığımız 5 yıllık Kalkınma Planı ve Program dönemini de içeren bir atılım sürecini başlatacağız.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Orta Vadeli Program Orta Vadeli Program (OVP) nedir